DIEPTEPSYCHOLOGIE

Dieptepsychologie of te wel Analytische psychologie van de Zwitserse arts en psychiater Carl Gustav Jung.

Bij de dieptepsychologie draait het meer om de oorzaak dan om het symptoom.

We gaan hiermee terug gaat naar de diepere lagen onder het bewustzijn: het onbewuste. Volgens Jung liggen hier niet alleen verdrongen eigenschappen die met onze ontwikkeling als kind te maken hebben, maar juist ook onze kracht en talenten.

Jung gaat er vanuit dat wij aangestuurd worden door zowel een persoonlijk als collectief onbewuste, waar we van nature geen grip op hebben.

Doordat we ons inhouden (vaak ook onbewust) komen er gevoelens van leegte, depressie, onmacht en allerlei lichamelijke klachten. In Jung zijn bewoordingen complex-energie├źn. Dit zorgt voor ons karakter en temperament. Meer grip op deze onbewuste processen  brengt ons in contact met wie we werkelijk zijn en geeft (meer) balans. Zo komen we meer in contact met onszelf waardoor we meer verbinding voelen met de omgeving.

De dieptepsychologie draait erom meer bewustzijn te krijgen om onbewuste processen. Verbinding te krijgen tussen het bewustzijn en het onbewuste.

De dieptepsychologie stelt dat werkelijke psychologische verandering alleen mogelijk is wanneer dat van binnenuit gebeurt. Dit gebeurt vanuit "de diepte van onze psyche" of onbewuste. Daarom wordt het 'dieptepsychologie' genoemd.