WAT IS NLP?

NLP

NLP biedt het antwoord op vele vragen. Hoe geef je richting aan doelen en ideeën? Hoe maak je ze concreet? Hoe zet je taalpatronen optimaal in om verbinding te creëren? Hoe communiceer je effectief met verschillende mensen en werk je samen aan een gemeenschappelijk doel? Hoe ga je om met weerstand en tegenslagen? En hoe beïnvloed je je eigen gedrag? NLP helpt je om de optimale sfeer te creëren door gespreksvaardigheden te gebruiken en de behoeften en drijfveren van anderen te begrijpen. Het verbinden van taalpatronen helpt om precies te achterhalen wat de ander bedoelt en wenst, zodat je invloed kunt uitoefenen op je eigen stemming en effectief kunt communiceren. Het helpt je ook om om te gaan met tegenslagen en te leren van eerdere ervaringen door gerichte vragen te stellen en tot overeenstemming te komen.

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. De "N" staat voor neuro, wat verwijst naar de prikkels die onze zenuwen ontvangen van onze zintuigen. Al deze informatie wordt verwerkt in onze hersenen en vormt onze unieke interne voorstelling van de wereld. De "L" staat voor linguïstisch, wat betekent dat we betekenis geven aan onze ervaringen via taal en lichaamstaal. NLP helpt ons te begrijpen hoe we via taal ons denken, gevoel en gedrag beïnvloeden. De "P" staat voor programmeren, wat verwijst naar de patronen die ons gedrag en lichaamstaal beïnvloeden. NLP helpt ons deze patronen te herkennen en te veranderen in iets wat wel werkt.

NLP is ontstaan in de jaren 70 toen taalkundige John Grindler en wiskundige Richard Bandler succesvolle mensen zoals hypnotherapeut Milton Erickson en Gestalttherapeut Fritz Perls gingen bestuderen. Ze modelleerden hun structuur van werken en brachten verschillende modellen in kaart, zodat anderen het ook konden gebruiken. NLP draait vooral om het toepassen van methodieken die werken en het veranderen van patronen. NLP blijft zich ontwikkelen en er worden voortdurend nieuwe methodieken toegevoegd.