WAT IS NLP?

De N voor Neuro

Neuron is een prikkel van onze zenuw die via een zintuig in ons lichaam terecht komt. Onze zintuigen zien, horen, ruiken, proeven, en voelen gebruiken we als mens om de wereld waar te nemen. Al deze zintuiglijke waarnemingen verwerken we vervolgens in onze hersenen. Van al deze informatie wordt vervolgens een soort van film gemaakt die constant in onze hersenen afspeelt. Dit is onze interne voorstelling en op basis hiervan creëeren we ons unieke beeld van de wereld. 

De L staat voor linguïstisch

Dit betekend taalkundig. De ervaringen van onze interne voorstelling, onze film daar geven we woorden aan waardoor het betekenis krijgt. Dit doen we verbaal maar ook non-verbaal. Via taal, intonatie en lichaamstaal geven we betekenis aan onze waarnemingen. Door NLP leren we te begrijpen hoe we als mens via taal ons denken, gevoel en gedrag beïnvloeden.

P staat voor programmeren

Zodra we betekenis hebben gegeven aan de film, maken onze hersenen er een programma van wat er voor zorgt dat we in een bepaalde gemoedstoestand terecht komen. Hierop worden weer andere programma’s activeert die onze spieren en het lichaam verder aan sturen. Zo krijgen we ons gedrag en lichaamstaal. Ons gedrag als mens bestaat uit allerlei onbewuste geautomatiseerde en aangeleerde patronen. We maken dus als het ware de eerste keer een ‘gewoonte’ die we vervolgens onbewust constant herhalen dus we worden dan als het ware de ‘gewoonte’. De uitdaging is de structuur die te herkennen die je gebruikt bij een gewoonte zodat je deze kan ‘herprogrammeren’, kan veranderen in iets wat wel werkt.

Dat is de kort de uitleg van NLP.


NLP is ontstaan in de jaren 70 toen John Grindler (taalkundige) en Richard Bandler (wiskundige) andere succesvolle mensen zoals Milton Erickson (hypnotherapeut) en Fritz Perls (Gestalttherapeut) gingen bestuderen. Zo gingen ze succesvolle mensen bestuderen en hun ‘werkwijze’ hun structuur van werken modelleren. Ze brachten op deze wijze verschillende modellen in kaart, zodat jij het ook kan.

NLP draait vooral om het doen! Bij NLP draait het er vooral om dat het werkt. Hoe het werkt is niet zo belangrijk. Zo worden nu de dag constant nieuwe methodieken toegevoegd zodat we altijd in beweging blijven.

Bij NLP draait het vooral om de manier waarop patronen veranderd kunnen worden.