HET GOUD

HET GOUD


null


DE REIS

Elke leider doorloopt een voorspelbare cyclus, vergelijkbaar met de alchemistische zoektocht naar goud. Het begint met het ontdekken van jezelf en het cultiveren van authenticiteit als het goud van het leven. Vervolgens is er groei en succes, maar dit gaat gepaard met uitdagingen en obstakels die je moet overwinnen om verder te kunnen gaan. Om deze uitdagingen te overwinnen, is het belangrijk om je te blijven verbinden met je authentieke zelf en menselijkheid in elke fase van de cyclus.

Als je deze reis blijft maken en trouw blijft aan jezelf, kun je het goud van authenticiteit als mens bereiken en obstakels en uitdagingen overwinnen om te groeien en te evolueren als leider. Alchemie is een oude filosofie die gericht is op het transformeren van stoffen en het vinden van de mysterieuze “steen der wijzen”. Het doel was om onedele metalen om te zetten in waardevol goud, dat symbool stond voor de authenticiteit van de mens en de essentie van het leven en universum. Alchemisten gebruikten symbolen en mystieke praktijken om hun kennis te vergroten. Hoewel het geen wetenschap meer is, heeft alchemie bijgedragen aan de ontwikkeling van de moderne scheikunde en heeft het nog steeds invloed op de westerse esoterische tradities. Het transformeren naar goud symboliseert de zoektocht naar onze eigen authenticiteit en de essentie van ons bestaan.

null

Wanneer we samenwerken starten we met het leggen van een connectie, omdat ik de menselijkheid in de mens waardeer. Vervolgens gaan we op zoek naar de kern, duiken we in de dieptes van de leegte en ga je de confrontatie met de angst voor je eigen potentieel en unieke kwaliteiten aan.

null

Daar, in die magische duisternis, verandert het ruwe materiaal in kostbaar goud. En jij bent niet zomaar een toeschouwer, jij bent de alchemist van jouw eigen goud! Maar deze transformatie beperkt zich niet alleen tot jezelf! Het heeft ook een stralend effect op de mensen om je heen, als zonnestralen die zich verspreiden en de wereld verlichten met positiviteit en inspiratie.


Er is geen licht zonder schaduw,

en geen psychische heelheid zonder imperfectie.

- Carl Jung -


Magnum Opus

'Magnum Opus' is Latijn voor 'het grote werk' en vindt zijn oorsprong in de alchemie. Het verwijst naar de transformatie van basismaterialen tot de 'steen der wijzen' of het goud, wat ook wel symbool staat voor de spirituele zoektocht naar verlichting. Centraal stond de innerlijke transformatie van de alchemist zelf. Wanneer we dit proces vertalen naar de hedendaagse tijd, komt de alchemistische formule neer op de combinatie van drie kernelementen: het toepassen van theorieën uit de analytische dieptepsychologie van Carl Jung, geïntegreerd in de modellen en strategieën uit de NLP, en daarbij de wijsheid uit het (collectieve) onbewuste.


null

Om tot de kern te komen, werk ik met de formule zoals hierboven beschreven, oftewel het Magnum Opus. Om gedrag aan te pakken, maak ik gebruik van inzichten in de manier waarop het menselijk gedrag functioneert, gebaseerd op onbewuste processen uit de dieptepsychologie (van Carl Jung), technieken uit de beïnvloedingspsychologie en strategieën vanuit de NLP. Deze elementen integreer ik in het systemisch functioneren van de mens.


null

DE OPBOUW VAN DE PSYCHE


null

null 

1. Je ego, ik

2. Je bewustzijnsveld

3. Persoonlijk onbewuste

4. Collectief onbewuste

5. Diepste lagen collectief onbewuste

Stel je het psyche (zoals hier boven) voor als een pyramide. Het ego, ook wel het ‘ik’ genoemd (niet te verwarren met de betekenis van het ego in oosterse filosofie, waar het meer in de buurt komt van de schaduw), is het centrum van ons bewustzijnsveld en ons belangrijkste instrument om onszelf te oriënteren, te begrijpen en keuzes te maken. Het vertegenwoordigt onze identiteit en is datgene waartegen we “ik” zeggen. Het bewustzijnsveld of bewustzijn omvat alle aspecten van onze psyche die een relatie hebben met het ego en die door het ego worden waargenomen en begrepen. Het persoonlijke onbewuste is het deel van ons onbewuste waar we onze persoonlijke, nog verborgen gaven en talenten kunnen vinden en waar alles wat we nog niet over onszelf weten, wacht om ontdekt te worden. Het bevat onze persoonlijke herinneringen en onze persoonlijke relatie met problemen in onze familie en cultuur. Het persoonlijke onbewuste wordt ook wel de schaduw genoemd.

Het collectieve onbewuste bevat materiaal dat letterlijk collectief is en dat verder teruggaat in de tijd. Hierin liggen de ervaringen van de hele mensheid opgeslagen. Carl Jung zei dathet collectieve onbewuste de typische patronen van menselijk gedrag en ervaring bevat die voortvloeien uit onze overgeërfde hersenstructuren. Hij noemde deze typische patronen archetypen. De oerervaringen van de mensheid zijn nog steeds toegankelijk voor ons allemaal.

IKIGAI

Ikigai is een Japans concept dat verwijst naar de reden van bestaan of het levensdoel van een persoon. Het is een combinatie van vier elementen: wat je leuk vindt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald kunt worden. Het vinden van je ikigai kan bijdragen aan het ontwikkelen van een authentiek gevoel van eigenwaarde en richting in het leven.

Door het in kaart brengen van je ikigai, kun je de vaardigheden en passies ontdekken die je uniek maken en die je kunt gebruiken om een zinvolle bijdrage aan de wereld te leveren. Het helpt je om te begrijpen wat je drijft en waarom je de dingen doet die je doet. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van zelfbewustzijn en het creëren van een gevoel van persoonlijke authenticiteit.

Het vinden van je ikigai kan ook bijdragen aan persoonlijke en professionele groei. Door te focussen op wat je leuk vindt en waar je goed in bent, kun je jezelf uitdagen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en jezelf uit te dagen om te groeien. Het kan je helpen om een carrière te kiezen die echt bij je past en die je vervulling geeft.

Kortom, het vinden van je ikigai kan bijdragen aan het ontwikkelen van een authentieke, betekenisvolle en vervullende levensstijl. Het kan je helpen om te begrijpen wie je bent en wat je wilt bereiken, en kan leiden tot persoonlijke en professionele groei.

null

Werkboek 'Het ontdekken van je IKIGAI'

Ontdek de kracht van "Ikigai" - het Japanse concept van levensdoel - en leer hoe je in overeenstemming met je eigen waarden kunt leven. Dit werkboek biedt boeiende stappen, oefeningen en vragen om je te begeleiden bij het identificeren van je passie, talent, waarden en overtuigingen. Overwin obstakels en zet concrete stappen op weg naar vervulling, voldoening en geluk. Download nu en creëer jouw persoonlijke roadmap voor een leven vol Ikigai en authenticiteit. Veel plezier met de reis! 🌟


Meer weten? Of met mij werken? Leuk!

Bekijk hier mijn mentorships